Sådan passer du godt på dine tænder

Dine tænder skal holde hele livet, men det gør de altså ikke af sig selv. Hvis du ikke gør noget, kan det føre til problemer, som ikke bare er dyre at fikse, men som i den grad kan give problemer med resten af dit helbred. Problemer med tænderne kan nemlig smitte af på dit overordnede helbred og resultere i alt fra dårlig nattesøvn til hovedpine eller fordøjelsesbesvær. Det er lige netop derfor, at det er vigtigt, at du aktivt gør noget for at beholde et sundt og smukt tandsæt hele livet igennem.

Vi har talt med denne tandlæge på Amager for at give dig de bedste råd til selv at holde tænderne sunde.

  • Børst tænder to gange om dagen i minimum 2 minutters varighed. Mange elektriske tandbørster til både børn og voksne har en indbygget timer, som tæller ned i 2 minutter, så det er nemt at vide, hvornår du er færdig med tandbørstningen. Grunden til at man siger, at man skal bruge 2 minutter er, at det giver dig tid til at børste alle tænderne effektivt.

 

  • Brug tandtråd. Tandbørsten kan ikke nå alle steder, bl.a. mellem tænderne ved meget små mellemrum. Her er det nødvendigt at bruge tandtråd for at rense skidtet mellem tænderne væk. Det kan ellers omdanne sig til plak og bidrage til huller i tænderne. Tandtråden kan fjerne uønsket skidt mellem tænderne på ingen tid – og det anbefales, at du bruger tandtråd minimum 1 gang om dagen, gerne i forbindelse med tandbørstningen om aftenen.

 

  • Skær ned på sukkeret. Vi ved det godt, det er sukkeret, der er den helt store synder, når det gælder huller i tænderne. Det er derfor altid en god idé at skære ned på sukker- og syreholdige drikkevarer, som kan skade tænderne. Det skal siges, at det ikke er forbudt at drikke f.eks. cola eller spise chokolade i moderate mængder, men her kan du gøre dine tænder den tjeneste, at du skyller efter ved at drikke vand efterfølgende. Det gør, at du får renset syren eller sukkeret væk fra tænderne, så det ikke sidder og gør skade længere tid end højst nødvendigt.

 

  • Tag regelmæssigt til tandlægen. Der kan opstå problemer med dine tænder, og de bliver fundet hos tandlægen. Hvis du undgår tandlægen, bliver problemerne kun værre og dyrere, så det er en god idé at tage forbi til det regelmæssige tandeftersyn. Hvor ofte bliver du nødt til at tale med din tandlæge om, men det er typisk et sted mellem hvert halve og hvert hele år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *