Der findes mange myter om hår og hårpleje, og det kan derfor være svært at vide, hvad man rent faktisk skal gøre for at sikre et sundt hår. Vi be- eller afkræfter derfor her 3 af de helt store myter om hår og hårpleje, så du kan blive lidt klogere på, hvordan du passer godt på dit hår.
Håret gror hurtigere, når det klippes ofte
Det er desværre ikke sandt. Uanset hvor ofte du bliver klippet, begynder dit hår ikke at gro hurtigere. Håret gror ud af hovedbundens sække, og de bliver altså ikke påvirket af, at du får klippet håret længere nede på hårstrået. Der er dog en god grund til at denne myte stadig lever i bedste velgående. Det kan nemlig føles som om at håret slet ikke rigtig vokser, hvis håret ikke bliver klippet regelmæssigt. Det vil nemlig betyde, at der er spaltede spidser, og de rejser længere og længere op af hårstrået og giver et tyndere og mere skadet hår, jo længere tid der går mellem klipninger. Men hvis man bliver klippet regelmæssigt, ser håret mere sundt ud, og det kan føles som om at håret gror hurtigere, selvom det faktisk ikke er tilfældet. Det er derfor en god idé at tage forbi frisøren regelmæssigt, f.eks. denne dygtige frisør i Kolding.
Hvis man plukker ét gråt hår, vil der vokse ti nye frem
Det er også en sejlivet myte, som ikke er sand. Der vokser simpelthen ikke ti nye grå hår frem, bare fordi du plukker ét enkelt. Du kan dog heller ikke stoppe fremkomsten af grå hår ved at plukke dem, når de kommer. Når først en hårsæk begynder at producere gråt hår, vil alle nye hårstrå fra denne hårsæk nemlig komme ud som grå, og det kan du ikke forhindre. Når du plukker et enkelt gråt hår, vil hårsækken altså begynde at producere et nyt gråt hår, men der er intet, der tyder på, at det skulle få de omkringliggende hårsække til også at producere grå hår.
Håret bliver sundere, jo mere du reder det
Denne er straks sværere at aflive, da der faktisk er lidt sandhed i den. Studier viser, at hårbørstning giver en mekanisk skade på håret – og håret bliver kun mere slidt af de mange børstetag, hvis håret i forvejen er slidt fra f.eks. sol, hårfarve og varmestyling. Den daglige hårbørstning gør altså hårstråene svagere, hvorefter de til sidst knækker af. Der er dog også fordele ved hårbørstningen. De mange børstetag er gode for din gode hovedbund. Det handler derfor om at finde en balance, hvor du får børstet håret, men gør det så forsigtigt at du skader håret mindst muligt.