Derfor Skal Du Måle Radon i Dit Hjem

Du har sikkert hørt om radon og de potentielle sundhedsrisici, denne gas udgør, men hvordan sikrer du, at dit hjem er fri for radon? Svaret er simpelt: Ved at måle radonniveauet. At måle radon i din bolig er den eneste måde at opdage og tage hånd om eventuelle problemer. Her får du alt, du behøver at vide om, hvornår og hvordan du bør foretage en radonmåling for at sikre din bolig.

Hvornår bør du måle radon?

  • Ved køb eller salg af bolig: Radonmåling er afgørende i forbindelse med både køb og salg af en ejendom. Det giver både køber og sælger et klart billede af luftkvaliteten i hjemmet og eventuelle radonproblemer.

  • Ved renovering eller tilbygning: Hvis du planlægger at bygge om eller lave en tilbygning, er det et godt tidspunkt at måle radon. Byggearbejde kan påvirke ventilationen og dermed radonniveauet i hjemmet.

  • Ved ændringer i ventilation eller opvarmning: Ændringer i ventilationssystemet eller varmesystemet kan have indflydelse på radonniveauerne. Det er vigtigt at måle radon efter sådanne ændringer.

  • Hvis det er mere end 10 år siden sidste måling: Radonniveauet kan variere over tid, så hvis det er over ti år siden, du sidst fik målt radon, bør du overveje en ny måling.

  • Hvis du har mistanke om radonproblemer: Har du mistanke om, at din bolig kan have forhøjede radonniveauer, bør du straks få foretaget en måling.

Hvordan måler du radon?

Den mest almindelige metode til radonmåling i Danmark er ved brug af sporfølsomme doser, som er effektive både til korttids- og langtidsmålinger. For at få et præcist års-gennemsnit af radonniveauet skal langtidsmålingen vare mindst to måneder og gennemføres i fyringssæsonen fra den 1. oktober til den 30. april.

Det er nemt at måle radon selv. Du kan bestille radonmätare fra et SWEDAC-akkrediteret laboratorium. Doserne placeres i forskellige rum i din bolig, ifølge de medfølgende instruktioner. Når målingen er afsluttet, sends doserne tilbage til laboratoriet for analyse. Inden for cirka en uge vil du modtage en rapport, der viser, om der er forhøjede radonværdier i dit hjem.

At mäta radon er en enkel og vigtig proces, der sikrer, at du ikke udsætter dig selv og din familie for unødig sundhedsrisiko.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *